Hva er medienes viktigste funksjon?

torsdag 3. juni 2010

Oppsummering av semesteret.


Gjennom semesteret har vi fått lære både om det teknologiske grunnlaget for de digitale mediene og noen av de tenkere som har påvirket utviklingen av den globale landsbyen som Marshall Mcluhan ville kalt det. 

Fra  Charles Babbage til Alan Turing kan vi se omrisset av den teknologien som i dag er en integral del av de fleste liv i den vestlige verden. Alan Turing var kanskje den som alene har hatt mest å si for hvordan den tekniske delen av utviklingen har kommet til å se ut. Den algoritmebaserte databehandlingsmodellen har forandret seg lite siden Turing-maskinen ble konseptualisert i 1937. 

På 70-tallet var det en militær forskningsorganisasjon som skulle stå for det neste virkelig store paradigmet i dataverdenen. DARPA eller Directorate for Advanced Research Projects skapte uten viten og vilje det vi idag kjenner som internettet. Det var oprinnelig et redundant kommunikasjonsnettverk som skulle sikre knutepunkter i tilfelle atomkrig. 

Vi i vesten tar denne teknologien for gitt når vi betaler regninger i banken eller skal sende en melding til venner for å si at man blir med på festen likevel. I store deler av verden er det imidlertid ikke slik, i forholdet til mange mindre utviklede land, har det dannet seg det som kalles for "the digital divide"  . 
Disse landene har liten eller ingen mulighet til å bygge ut infrastruktur eller være med på det teknologiske rotteracet som foregår. Dette gjør at disse sakker akterut i informasjonssamfunnet, og står i fare for å bli enda mer isolert fra verden forøvrig. 

Men uavhengig av rettferdighet og moral så går teknologilokomotivet raskere enn noensinne. Forskning og utvikling skaper nye duppeditter i et tempo som gjør at studenter i teknologifagene ikke vet hva som møter dem når studiene er ferdige, fordi utviklingen går så raskt. 


Takk for at du har fulgt med! Det var alt for denne gang.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Følgere