Hva er medienes viktigste funksjon?

tirsdag 9. februar 2010

Nye medier- hva er kjennetegner den digitale utviklingen i media og samfunnet?

Francis Bacon, engelsk vitenskapsmann og filosof. Påpeker i "Novum Organum" (1620) at de mest innflytelsesfulle oppfinnelser for hans tid var:

  • Trykkekunsten for effektiv spredning av litteratur. 
  • Kruttet for mer kraft i krigføring. 
  • Magneten for å kunne navigere nøyaktig.  
De fleste tidsepoker har sine teknologiske kjepphester som påvirker tankegang og samfunnsutvikling i tråd med sine egenskaper. Her i Norge for eksempel, gjorde dampbåter at man kunne sende post med relativ hurtighet. Det utgjorde en stor forskjell for folk på den måten at de ble klar over omverdenen på en ny måte, oftere og raskere. Slik er det også med den digitale utvikling og vårt samfunn i dag.  

Med web 2.0 og dreiningen mot sluttbrukeren som senter for de digitale medier kondenserer det seg et sett begreper som er fine å se på om man ønsker et konkret synspunkt . 

Kollektiv intelligens 
Digitale medier er stort sett koblet sammen til et nettverk med internettet som informasjonsbærer. Når et stort antall mennesker kan kommunisere fritt, kan man si at det dannes en slags kollektiv intelligens der ulike tanker og ideer påvirker hverandre uavhengig. Et digitalt innholdsmarked der den "kollektive intelligensen" er sentral i å forme holdninger til ulike typer innhold.  

Konvergens 
Konvergens er en av de viktigste egenskapene ved de digitale mediene med hensyn til mediebedrifters bruk av teknologien. Konvergens betyr at to eller flere forskjellige ting flyter over i hverandre og danner en slags hybrid. Først og fremst kan vi se konvergensen som en blanding mellom tekst, lyd og bilde på nettet. Den fins også andre typer konvergens som er viktige for å beskrive utviklingstendensen på nettet. 
  • Tjenestekonvergens: Nettaviser bruker lyd og video i stedet for bare tekst og bilde. 
  • Nettverkskonvergens: Forskjellige nett samler seg under ett, man trenger ikke en spesiell linje for å ringe med telefon lengre. (ip-telefon) 
  • Terminalkonvergens: Flere og flere forskjellige bruksområder samles i stadig færre dingser. F.eks er den nye ipoden ikke bare en mp3 spiller, men også bl.a et kamera og en nettleser. 
  • Markedskonvergens: Tidligere adskilte bransjer nærmer seg hverandre i innhold og form. Idag er det vanlig kost med video og podkast på hjemmesiden til en avis.   
Jeg snakket om web 2.0 i forrige innlegg, men i denne posten skal vi ta for oss litt mer grundig hva det egentlig betyr. Det ligger litt i ordet; 2.0. Man mener en videreutvikling fra en tidligere utgave. 
De forandringene som ligger i web 2.0 kan vi i stor grad se i populære webmedier som facebook, flickr og youtube. Stikkord er mange til mange nettverk, desentrailsert kontroll og enkelt brukergrensesnitt.  
Brukeren står i sentrum og det er lagt opp til en sosial nettverksstruktur.  
En annen ting man kan merke seg ved web 2.0, så er det at det er i mye større grad brukeren som produserer innholdet, nettstedet eller mediet står bare for infrastrukturen gjort tilgjengelig.

Den digitale økonomien 
De politiske økonomene Dan Schiller, Robert Mchesney,Vincent Mosco og Philip Graham bruker dette uttrykket for å sette søkelys på det at "internettrevolusjonen" har lagt grunnlaget for det som kan kalles Entertainment-Communication-Information. (ECI) En raskt ekspanderende økonomisk kraft som utgjør infrastrukturen i den globale økonomien. Det blir rettet fokus mot en tendens til større konsentrasjon av eierskap gjennom selskaper som News corp eller Time-Warner
Det finnes også en stor kløft mellom de mennesker som kan ta del i informasjonsalderen, mange hundre millioner mennesker har verken råd eller mulighet for å koble seg til internett.
Teknologi har potensialet til å splitte mennesker fra hverandre så vel som å knytte dem sammen.


Manuel Castells 
Castells er en av de mest anerkjente og siterte teoretikere om internett og dets påvirkning på samfunnet.
I sin triologi "The information age: Economy, society and culture" presenterer han det at vi lever i et nettverkssamfunn som i stor grad er formet av digitale medier og den digitale økonomien. Det utforskes hvilken rolle nye teknologier spiller en rolle i å forandre samfunnet vi lever i. 
Han argumenterer for at samfunnet i større og større grad blir påvirket av motsetningen mellom "nettet" og "jeget". Hvordan de digitale mediers oppbygning og struktur påvirker vår sosiale virkelighet og identitetsbygging. 







1 kommentar:

  1. Far dinj he så sagtens rætt ti di! ;) Æn kanj svælt ihjel læll om æn he datamaskin!

    SvarSlett

Følgere